Κριτική βιβλίου: Υπερηφάνεια και Προκατάληψη της Τζέιν Όστεν, από τις εκδόσεις Κάκτος

 






Περιγραφή από το οπισθόφυλλο:


Κωμωδία ηθών, αποκαλυπτική πολλών από τις σημαντικότερες πλευρές της ζωής στην Αγγλία του 1800. Μια γυναίκα προσπαθεί μέσα από τον έρωτα και τον γάμο να ανακαλύψει τον εαυτό της. Ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της Τζέην Ώστεν, όπου μέσα από μιαν ιστορία χτισμένη πάνω στα γνώριμα μοτίβα της –έρωτας και γάμος, ελπίδες και διαψεύσεις– και σε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στη σοβαρότητα και τη σάτιρα, η συγγραφέας αναδεικνύεται σε ιστορικό και ηθογράφο της αγγλικής μεσοαστικής τάξης του ύστερου 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα.





Το βιβλίο μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο το 2005.






Προσωπική Άποψη:


Το 'Υπερηφάνεια κι Προκατάληψη' είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αναγνώσματα όλων των εποχών και σίγουρα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα. Προσωπικά δεν είμαι φανατικός αναγνώστης της κλασσικής λογοτεχνίας παρόλα αυτά λάτρεψα το συγκεκριμένο βιβλίο.

Αξίζει να αναφέρω ότι το βιβλίο απορρίφθηκε από αρκετούς εκδοτικούς και μάλιστα η έκδοση του οφείλεται μόνο στην επιτυχία του πρώτου βιβλίου της συγγραφέας,'Λογική και Ευαισθησία '.

Η συγκεκριμένη ιστορία όμως είναι κάτι παραπάνω από ένα ρομαντικό μυθιστόρημα,καθώς όχι μόνο  αποτελεί μια άριστη απεικόνιση της ζωής στην Αγγλία το 1800,αλλά ταυτόχρονα ασκεί κριτική σε θεσμούς και έθιμα της εποχής.Αυτό άλλωστε είναι φανερό από την πρώτη κιόλας περίοδος του βιβλίου.


Το έργο επικεντρώνεται στην καθημερινότητα της οικογένειας των Μπένετ,η οποία διαταράσσεται από τον ερχομό του κύριου Μπίνγκλει, και του φίλου του κύριο Ντάρσυ. Η διαφορετικότητα των 2 χαρακτήρων του Ντάρσυ και της Ελίζαμπεθ –καθιστούν ανέφικτό έναν μεταξύ τους γάμο. Στην πραγματικότητα όμως οι διαφορές τους δεν είναι τόσο αγεφύρωτες όσο φαντάζουν.


Η ιστορία του βιβλίου είναι άριστα δομημένη και αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του  enemies-to-lovers trope.Παράλληλα,όλοι οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι.Ο καθένας είναι σημαντικός για την ιστορία και παρουσιάζεται ολοκληρωμένα.Παρόλα αυτά,μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούν σίγουρα ο κύριος Ντάρσυ και η Ελίζαμπεθ,δύο από τους πιο δημοφιλείς  λογοτεχνικούς ήρωες.Με αποτέλεσμα, η σύγκρουση τους είναι άκρως απολαυστική. 

Ακόμη,η γραφή του βιβλίου είναι αρκετά παραστατική και εύκολη στην ανάγνωση.Φυσικά σε αυτό συμβάλει το απλό λεξιλόγιο,που κρύβει όμως βαθύτερα νοήματα.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω όμως,τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο,τα οποία είναι σύγχρονα ακόμα και σήμερα.Πιο συγκεκριμένα,η Όστεν εμβαθύνει σε διάφορα θέματα,όπως η κοινωνική σύγκρουση,καθώς και η πατριαρχική κοινωνία και αρκετές φορές τα αμφισβητεί με ένα έξυπνο τρόπο.

Όσον αφορά το τέλος,η συγγραφέας κλίνει την ιστορία με αξιομνημόνευτο τρόπο,που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους περισσότερους αναγνώστες.

Συνολικά,το 'Υπερηφάνεια και Προκατάληψη' είναι ένα από τα καλύτερα κλασσικά λογοτεχνικά αναγνώσματα,που είναι πιο σύγχρονο από ποτέ.Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε αναγνώστες της κλασσικής λογοτεχνίας και μη !



      Το trailer της κινηματογραφικής μεταφοράς.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις