Κριτική Βιβλίου:Η Χώρα του Λάβκραφτ του Ματ Ραφ,από τις εκδόσεις Κάκτος

 





Περίληψη από το οπισθόφυλλο:


Σικάγο, 1954. Όταν εξαφανίζεται ο πατέρας του, ο 22χρονος νέγρος βετεράνος του στρατού Άττικους Τάρνερ αναγκάζεται να ταξιδέψει στη Νέα Αγγλία, συνοδευόμενος από τον θείο του, Τζορτζ, και την παιδική του φίλη Λετίσια, προκειμένου να τον βρουν. Στο ταξίδι τους προς το υποστατικό του Σάμιουελ Μπρεθγουάιτ (όπου κάποτε δούλευε ως σκλάβα η προγιαγιά του Άττικους και όπου τώρα φαίνεται να βρίσκεται ο πατέρας του), θα συναντήσουν τόσο τους εγκόσμιους κινδύνους της λευκής Αμερικής, όσο και τους υπερκόσμιους κινδύνους που μοιάζουν να είναι βγαλμένοι από τα μυθιστορήματα του Λάβκραφτ.
Ένα μυθιστόρημα τρόμου και σκοτεινής φαντασίας, το οποίο επιχειρεί να ανακαλύψει τους συνδέσμους ανάμεσα στη λογοτεχνία τρόμου του X. Λάβκραφτ και στον τρόμο του φυλετικού διαχωρισμού που βίωναν οι μαύροι της Αμερικής την εποχή της ρατσιστικής νομοθεσίας που έμεινε γνωστή ως "Νομοθεσία Τζιμ Κρόου".
Το βιβλίο, το οποίο απαρτίζεται από οκτώ ιστορίες συνδεόμενες μεταξύ τους, αποτέλεσε τη βάση της ομώνυμης επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του ΗΒΟ. 













Προσωπική Άποψη:


Η 'Χώρα του Λάβκραφτ' είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα τρόμου,με δόσεις επιστημονικής φαντασίας.Το βιβλίο αποτελείται από οκτώ αλληλένδετες ιστορίες που ακολουθούν διάφορους χαρακτήρες στο Σικάγο του 1960.

Πιο συγκεκριμένα,οι χαρακτήρες του βιβλίου έχουν να αντιμετωπίσουν τον φυλετικό διαχωρισμό της εποχής και  παράλληλα διάφορα τέρατα που είναι εμπνευσμένα από την λογοτεχνία του Λάβκραφτ.Προσωπικά,βρήκα αυτό το 'πάντρεμα' του κοινωνικού σχολιασμού και του τρόμου,αρκετά ενδιαφέρον για αυτό αποφάσισα να δώσω στο βιβλίο μια ευκαιρία.(Βέβαια και σε αυτό βοήθησε και ο ειρωνικός τίτλος,αφού ο ίδιος ο Lovecraft ήταν ρατσιστής.)


Όσον αφορά την γραφή του βιβλίου είναι γλαφυρή και πρότυπη,καθώς μιλάει για ένα σοβαρό θέμα χρησιμοποιώντας χιούμορ.Οι διάλογοι είναι ρεαλιστικοί και διασκεδαστικοί.Για αυτό φυσικά συμβάλει και η μεταφράστρια,η οποία έκανε πολύ καλή δουλειά στο να διατηρήσει το ύφος του πρωτότυπου.


Για εμένα όμως το πιο δυνατό στοιχείο του βιβλίου είναι οι ενδιαφέρον και καλογραμμένο χαρακτήρες.Το γεγονός ότι δεν υπήρχε ένα σταθερός πρωταγωνιστής βοήθησε στο να γνωρίσουμε περισσότερα (και αρκετά διαφορετικά) άτομα.Με αποτέλεσμα,οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους να είναι άκρως ενδιαφέρον !




Φυσικά το βιβλίο πετυχαίνει άριστα να σχολιάσει τον ρατσισμό της εποχής με αρκετές αναφορές σε υπαρκτά πρόσωπα.Μάλιστα,ο ίδιος ο συγγραφέας μας δείχνει ότι ακόμα πιο τρομακτικά από τα τέρατα της ιστορίας,είναι οι ρατσιστές.

Το μόνο αρνητικό του βιβλίου είναι το γεγονός ότι μερικές ιστορίες είναι αρκετά φλύαρες,κάτι που μερικές φορές συνέβαλε στην ατμόσφαιρα του. 




Συνολικά,το βιβλίο 'Η Χώρα του Λάβκραφτ' κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάκτος και είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα βιβλία που διάβασα φέτος.Το προτείνω σίγουρα σε αναγνώστες τρόμου και κοινωνικών μυθιστορημάτων.





Το παραπάνω είναι το trailer της τηλεοπτικής μεταφοράς του hbo,στην οποία έχει γίνει εξαιρετική δουλειά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις