Ο Κύκλος του Dave Eggers

 Κριτική Βιβλίου:Ο Κύκλος του Dave Eggers,απο τις Εκδόσεις Κέδρος.







Περίληψη απο το οπισθόφυλλο:

Υπάρχει ιδιωτική ζωή στην εποχή των social media;
Η Μέι Χόλαντ προσλαμβάνεται στον Κύκλο, την ισχυρότερη διαδικτυακή εταιρία παγκοσμίως. Φιλόδοξη μα και ιδεαλίστρια, νιώθει έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, με τις απέραντες εγκαταστάσεις του στην Καλιφόρνια, έχει κατορθώσει να ενοποιήσει τα προσωπικά μέιλ των χρηστών του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα.

Η Μέι κατενθουσιάζεται με την υπερσύγχρονη εικόνα και τη ζωντάνια της εταιρίας και βουτά στον κόσμο της: ατελείωτα πάρτι, νυχτερινά κέντρα, συναυλίες με διάσημους μουσικούς, αθλητικά δρώμενα, ενυδρεία με σπάνια πλάσματα...

Η ζωή της πριν από τον Κύκλο αρχίζει να μοιάζει με μια μακρινή ανάμνηση. Όμως η γνωριμία της με έναν παράξενο συνάδελφο την αναστατώνει. Σύντομα αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι μέρος μιας εικονικής πραγματικότητας.

Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς, που θα εκδοθεί σε 22 γλώσσες. Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα αγωνίας που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη, την ιδιωτικότητα, τις αλλαγές που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης.

Ένα 1984 για τη γενιά του διαδικτύου.






Προσωπική Άποψη:


Το βιβλίο "Ο Κύκλος" είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα το οποίο έχει ανάμεικτες κριτικές.Με αποτέλεσμα,να το ξεκινήσω με ενδιαφέρον!

Για αρχή,απο το πρώτο κεφάλαιο το βιβλίο με έκανε να νιώσω άβολα,αφού ο κόσμος που περιγράφεται στο βιβλίο δεν διαφέρει και πολύ απο την πραγματικότητα.Ένας κόσμος όπου κυριαρχούν οι οθόνες είναι το λιγότερο...εφιαλτικός.Έτσι,το βιβλίο ακόμα και μετά το τέλος του έμεινε στις σκέψεις μου.Παρόλα αυτά,όπως στα περισσότερα μυθιστορήματα του είδους γίνεται αρκετά υπερβολικό,κάτι που προς το τέλος με κούρασε.

Έπειτα,παρόλο που το βιβλίο δεν έχει κεφάλαια,διαβάζεται πολύ εύκολα και σε γενικές γραμμές δεν κουράζει τους αναγνώστες.Σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι υπάρχει πολύ διάλογος,κάτι που πολλές φορές ήταν περιττό.Επίσης,οι χαρακτήρες του βιβλίου ήταν όλοι πολλοί ενδιαφέρον -ιδιαίτερα η πρωταγωνίστρια,γιατί ήταν..κενή.Πιο συγκεκριμένα,η Mae είναι αρκετά μονοδιάστατος χαρακτήρας και συνήθως απαντά μονολεκτικά.Πιστεύει ότι τις λένε οι άλλοι και συνεχώς παρατάει τους αγαπημένους της για χαζούς λόγους.Παρόλα αυτά,ο συγγραφέας το κάνει σκόπιμα,αφού θέλει να δείξει -με αρκετή υπερβολή-πόσο κενοί είναι πραγματικά οι άνθρωποι σε ένα κόσμο όπου το διαδίκτυο κυριαρχεί.Το ίδιο ισχύει και με μερικούς άλλους χαρακτήρες,κάτι που φυσικά είναι φανερό όταν το παρατηρήσετε.


Συνολικά,το βιβλίο "Ο Κύκλος" του Dave Eggers κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Κέδρος και είναι ένα απο τα πιο ιδιαίτερα δυστοπικά βιβλία που έχω διαβάσει.Παρόλο,που δεν ανήκει στα αγαπημένα μου βιβλία τους είδους,σίγουρα χαίρομαι που το διάβασα και σίγουρα θα το πρότεινα και σε άλλους!




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις