Κριτική βιβλίου : Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλι Μπροντέ , από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

 





Περίληψη από το οπισθόφυλλο:


Η Κάθριν και ο Χίθκλιφ μεγαλώνουν μαζί. Το μελαχρινό άστεγο αγόρι που ο πατέρας της Κάθριν, ο κύριος Έρνσο, έφερε στο σπίτι θα γίνει ο σύντροφός της στα παιχνίδια και ο εκλεκτός της καρδιάς της. Μετά τον θάνατο του κυρίου Έρνσο, ο αδελφός της Κάθριν ταπεινώνει και μειώνει τον Χίθκλιφ, στερώντας του τη μόρφωση και κάθε ευκαιρία για εξέλιξη. Η Κάθριν, πιστεύοντας ότι ο Χίθκλιφ δεν είναι αντάξιός της, αποφασίζει να παντρευτεί κάποιον άλλο και ο Χίθκλιφ πικραμένος φεύγει από το σπίτι.
Όταν επιστρέφει λίγα χρόνια αργότερα, η μεταμόρφωση του Χίθκλιφ είναι εντυπωσιακή. Όμως πίσω από τους εκλεπτυσμένους τρόπους του κρύβεται το άσβεστο μίσος για εκείνους που τον ταπείνωσαν και τον έκαναν να υποφέρει. Το σατανικό του μυαλό μηχανεύεται ένα φοβερό σχέδιο εκδίκησης, που στο τέλος θα καταστρέψει και τον ίδιο.
Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1847 και αποτελεί μια συναρπαστική, θυελλώδη ιστορία αγάπης. Στην άγρια φύση του αγγλικού βορρά, σε ένα τοπίο ομιχλώδες, μελαγχολικό αλλά ταυτόχρονα απειλητικό, γεννιέται ο καταραμένος έρωτας της Κάθριν και του Χίθκλιφ. Ένας έρωτας που θα φέρει τη δυστυχία στους δύο ήρωες και στα κοντινά τους πρόσωπα. 







Προσωπική Άποψη:


Τα ανεμοδαρμένα ύψη πραγματεύονται την ιστορία του χιθκλιφ ενός ορφανου αγοριού και της Κάθριν, της κόρης του ευεργέτη του, όπου μεγάλωσαν μαζί και αγαπήθηκαν. 
Ο θάνατος του πατέρα της όμως, έφερε τον χιθκλιφ αντιμέτωπο με τη φρικτή συμπεριφορά του αδελφού της, που λόγω του μίσους του, ανάγκασε τον χιθκλιφ  να δουλεύει σκληρά ως υπηρετης.
Ο χιθκλιφ λοιπον βγάζοντας το λανθασμένο συμπέρασμα ότι η αγάπη του για την Κάθριν δεν έχει ανταπόκριση, φεύγει απ' τα ανεμοδαρμένα ύψη και γυρνάει χρόνια αργότερα, πλέον πλούσιος και διψασμένος για εκδίκηση.

Η αφήγηση είναι τριτοπροσωπη, αφηγητες είναι ένας ενοικιαστής, ο κύριος λοκγουντ και η οικονομος Νελι.

Κανένας απ' τους χαρακτήρες του βιβλίου δεν είναι αρεστός. Η αφηγηση επικεντρώνεται στα αρνητικά χαρακτηριστικά τους -τους παρουσιάζει  εκδικητικός, εγωιστές, παρορμητικός, αυτοκαταστροφικους και πολλές φορές βίαιους- πράγμα που δεν κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζι τους.

 Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που δεν μπορει κανεις  να σταματήσει να διαβάζει αυτό το βιβλίο, αφού θελει να δώσει εξήγηση στις πράξεις τους, να σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες τους, να κατανοήσει τη λογική των πράξεών τους.
Κυρίως όμως λυπόμαστε τους χαρακτήρες αφού δεν φαίνεται να μπορούν να λυτρωθούν.
Είναι μια ιστορία εκδίκησης, ψύχωσης, πάθους αλλά και μοναχικοτητας.
Είναι ώμο, αληθινό, δεν ωραιοποιει καταστάσεις, χρησιμοποιεί βωμολοχίες, κάτι που φαντάζει ανήκουστο για ένα ανάγνωσμα τους 17ου αιώνα!

Είναι ένας κύκλος βίας. Ο χιθκλιφ θέλοντας να τιμωρήσει τους βασανιστές του από θύμα γίνεται θύτης. Καταστρέφοντας όχι μόνο τη ζωή των βασανιστών του, αλλά και τη δική του.

Το βιβλίο όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση ιστορία αγάπης ανάμεσα στην Κάθριν και τον χιθκλιφ, περισσότερο μοιάζει με ψύχωση, εμμονή, αλληλεξάρτηση.


Συνολικά,το βιβλίο 'Ανεμοδαρμένα Ύψη' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και είναι ένα πρωτότυπο έργο της αγγλικής λογοτεχνίας.Ο καθένας πρέπει να το διαβάσει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του!




Το βιβλίο έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στον κινηματογράφο και στην μικρή οθόνη,με διαφορά όμως η καλύτερη απόδοση του βιβλίου έγινε στην τηλεοπτική σειρά του BBC.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις