Κριτική βιβλίου: Η Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Όργουελ, από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

 



Περίληψη από το οπισθόφυλλο:

Έχοντας ξεφορτωθεί τον άνθρωπο που ήταν αφεντικό τους, τα ζώα της φάρμας ελπίζουν να ζήσουν μια ελεύθερη ζωή, γεμάτη αφθονία. Όμως, μια έξυπνη και αδίστακτη ελίτ των ζώων καταλαμβάνει την εξουσία και τα άλλα ζώα αντιλαμβάνονται απελπισμένα ότι έχουν παγιδευτεί στον παλιό τρόπο ζωής.
Η ανατριχιαστική ιστορία του Όργουελ -της προδοσίας του ιδεαλισμού από την τυραννία και τη διαφθορά εξακολουθεί να είναι επίκαιρη όπως όταν πρωτοεκδόθηκε το 1945.
Ο μύθος ετούτος παραμένει η σημαντικότερη σάτιρα του πιο σκοτεινού προσώπου της σύγχρονης ιστορίας.












Προσωπική Άποψη:

Η Φάρμα των Ζώων είναι ένα καλογραμμένο παραμύθι για ενήλικες, καθώς και μια διαχρονική πολιτική αλληγορία. Αφορμή για την συγγραφέα του βιβλίου (πιθανόν) να αποτέλεσαν τα γεγονότα της εποχής,όπως η Ρωσική επανάσταση και η Σοβιετική Ένωση. Άλλωστε ο κάθε χαρακτήρα του βιβλίου λέγεται ότι αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα γνωστά πρόσωπα της εποχής,που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική. Για παράδειγμα,οι ομοιότητες του Στάλιν με τον Ναπωλέον είναι παραπάνω από εμφανής.

Βέβαια όπως ανέφερα και παραπάνω,το βιβλίο παραμένει διαχρονικό, εφόσον καταπιάνεται με θέματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν την κοινωνία μας (ρατσισμό, έλλειψη παιδείας, κατάχρηση εξουσίας).


Παράλληλα,η γραφή του είναι απλή και περιεκτική.Με αποτέλεσμα,να είναι αρκετά εύκολο στην ανάγνωση- παρά τα μηνύματα που κρύβει και να απευθύνετε και σε μικρότερες ηλικίες,κυρίως εφήβους. Επιπρόσθετα,το τέλος του βιβλίου είναι παραπάνω από ικανοποιητικό,ενώ καταφέρνει να περάσει  έμμεσα σημαντικά μηνύματα προς τους αναγνώστες.


Συνολικά,'Η Φάρμα Των Ζώων' γράφτηκε το 1945. Παρόλα αυτά,το περιεχόμενο της παραμένει διαχρονικό και από ότι φαίνεται επαναστατικό. Εφόσον παραμένει απογορευμένο στην Κούβα,την Νότια Κορέα,το Ιράν και αρκετές άλλες χώρες .







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις