Κριτική βιβλίου: Η Ανάσταση του Λέων Τολστόι, από τις εκδόσεις Κέδρος

 




Παρουσίαση βιβλίου:


Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία ενός άνδρα αριστοκρατικής καταγωγής, του Ντιμίτρι, που σε νεαρή ηλικία αποπλάνησε και άφησε έγκυο την υπηρέτρια-προστατευόμενη των θείων του, Κατερίνα Μάσλοβα. Χρόνια μετά, καλείται να παραστεί ως ένορκος στη δική μιας ιερόδουλης που κατηγορείται για φαρμακεία. Ο πρωταγωνιστής, αμέσως την αναγνωρίζει ως την Μασλοβα, η οποία λόγω λανθασμένης συνεννόησης κρίνεται ενοχή σε 4 χρόνια καταναγκαστικών έργων στη Σιβηρία.
Βασανισμένος απ’ τις τύψεις και αισθανόμενος υπεύθυνος για την πορεία της ζωής της, προσπαθεί να εξιλεωθεί για την πράξη του και να κερδίσει τη συγχώρεση της.
Απαρνείται λοιπόν τα προνόμια της κοινωνικής του θέσης και παλεύει να αποδείξει την αθωότητα της. Στην προσπάθεια του αυτή, συναναστρέφεται και με κατάδικους όλων των ειδών. Κάποιοι από αυτούς αμετάλλακτοι παραβάτες του νόμου, αρκετοί όμως και άδικα καταδικασμένοι, θύματα του νομικού και σωφρονιστικού συστήματος.
Έρχεται επίσης αντιμέτωπος με την φτώχεια και την δυστυχία που μαστίζει την κατώτερη αγροτική τάξη καθώς και την ηθική παρακμή της αριστοκρατικής τάξης. Τέλος, κάνει αναφορά σε θέματα ιδιοκτησίας της γης αλλά και στη χριστιανική θρησκεία, στα δόγματα της οποίος καταλήγει ο ήρωας μας να βρίσκει παρηγοριά.


Στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα,ο Τολστόι εξέφρασε με πάθος και ρεαλισμό την κατάσταση που επικρατούσε στην προεπαναστατική Ρωσία. Παρόλα αυτά παραμένει ένα διαχρονικό ανάγνωσμα που προβληματίζει τον αναγνώστη αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένδειξη της δύναμης ψυχής του ανθρώπου, που ακόμα και σε συνθήκες παρακμής αναζητά συγχώρεση και αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ρεαλιστικοί και καλογραμμένοι.Η γραφή του βιβλίου είναι απλή και κατανοητή. Με αποτέλεσμα,το πρώτο μέρος του βιβλίου διαβάζεται εύκολα. Αντίθετα,το δεύτερο γίνεται κουραστικό σε ορισμένα σημεία (πιθανόν γιατί είναι μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε) και τελειώνει απότομα αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα-κάτι που παρόλα αυτά θεωρώ εσκεμμένο και ρεαλιστικό. 


Συνολικά,η 'Ανάσταση' του Λέων Τολστόι είναι ένα βιβλίο που σίγουρα δεν θα αφήσει αδιάφορους τους αναγνώστες. Η γραφή του είναι απλή, παρόλο που το βιβλίο πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε αναγνώστες της κλασσικής λογοτεχνίας και μη !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις