Κριτική βιβλίου: Σκοτεινή Μου Βανέσα της Κέιτ Ελίζαμπεθ, από τις εκδόσεις Ψυχογιός

 




Περίληψη από το οπισθόφυλλο :


ΕΙΧΕ ΑΠΛΩΣ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙ.
ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΑΝ ΤΕΡΑΣ.

Η Βανέσα Γουάι ήταν δεκαπέντε ετών όταν τα έφτιαξε με τον καθηγητή της των αγγλικών. Τώρα, στα τριάντα δύο της, κι ενώ το κίνημα του #MeToo ξεσκεπάζει το ένα μετά το άλλο τα σεξουαλικά εγκλήματα πανίσχυρων ανδρών, μια άλλη παλιά μαθήτρια του Τζέικομπ Στρέιν τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η Βανέσα ακούει συγκλονισμένη το νέο. Πιστεύει ακόμη πως η δική της σχέση με τον Στρέιν δεν ήταν κακοποίηση, αλλά έρωτας. Είναι σίγουρη γι’ αυτό. Μπορεί τώρα να απορρίψει την πρώτη της αγάπη χωρίς να απορρίψει τον ίδιο τον έφηβο εαυτό της; Να δεχτεί πως ο άντρας που την καθόρισε ήταν κάτι άλλο από αυτό που πίστευε ως τώρα; Και πως ίσως η ίδια δεν ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, αλλά ένα από τα πολλά θύματά του;

Ένα προκλητικό, εθιστικό βιβλίο για τη μνήμη και το τραύμα, την έξαψη της εφηβείας και τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στη συναίνεση, τη συνενοχή και τη θυματοποίηση. Ένα βιβλίο-δυναμίτης, που δίκαια ειπώθηκε ότι χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή.





Το 'Σκοτεινή μου Βανέσα' ήταν ένα από το πιο πολυαναμενόμενα βιβλία του 2020 σύμφωνα με το Goodreads και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως 'μια αντιστροφή της Λολίτας για την γενιά του #MeToo'


Προσωπική Άποψη :


Το 'Σκοτεινή μου Βανέσα',το ντεμπούτο της Κέιτ Ράσελ, αφορά ένα δυστυχώς επίκαιρο θέμα,αυτός της σεξουαλική παρενόχληση ενός ανήλικου από τον καθηγητή του.

Η αφήγηση του βιβλίου είναι αμφίδρομη, έτσι τα κεφάλαια εναλλάσσονται ανάμεσα στο παρελθόν,όπου ακολουθούμε την δεκαπεντάχρονη -μοναχική- Βανέσα και στο σήμερα,όπου η Βανέσα έχει πλέον ωριμάσει αλλά συνεχίζει να βασανίζεται από το παρελθόν της. Κατά την γνώμη μου,η συγγραφέας με αυτό πετυχαίνει δύο στόχους. Πρώτα, να σκιαγραφήσει άριστα την Βανέσα, ένα αρκετά περίπλοκο και ρεαλιστικό χαρακτήρα. Με αποτέλεσμα,οι αναγνώστες να μπορούν εύκολα να ταυτιστούν μαζί του και να προβληματίσουν για το τι θα έκαναν αν βρισκόταν στη θέση του. (Για αυτό άλλωστε,είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο εαυτούς της,οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετική αντίληψη για την σχέση τους με τον Τζέικομπ Στρέιν.)
Παράλληλα όμως, με τις συνεχείς εναλλαγές, η συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον καθηλώσει !

Η γλώσσα του βιβλίου είναι αρκετά απλή,αλλά συνάμα γεμάτη συναισθήματα. Θεωρώ ότι αυτό ταιριάζει πολύ στο συγκεκριμένο βιβλίο γιατί καταφέρνει να παρουσιάσει σωστά ένα αρκετά περίπλοκο κοινωνικό ζήτημα,χωρίς να μπερδέψει στιγμή τον αναγνώστη . Λάτρεψα επίσης και τις αναφορές/παραλληλισμούς στο έργο του Nabokov,την 'Λολίτα' .

Παρόλα αυτά, το τέλος του βιβλίου ήταν αυτό που κατάφερε να διχάσει μια μεγάλη μερίδα των αναγνωστών. Προσωπικά όμως, με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο και το θεωρώ ιδανικό κλείσιμο για την συγκεκριμένη ιστορία. Η εξέλιξη της Βανέσας ήταν εμφανής και η απεικόνιση του ζητήματος ήταν άκρος ρεαλιστική και ανθρώπινη.

Συνολικά,'Η Σκοτεινή Μου Βανέσα' είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος και το προτείνω ειλικρινά σε όλους τους αναγνώστες,γιατί είμαι σίγουρος ότι θα αφήσει σε όλους έντονα συναισθήματα. Ανυπομονώ για τα επόμενα βιβλία της συγγραφέας !










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις