Κριτική Ταινίας:Mother

 Καλησπέρα,

Είδα την ταινία Mother!(2017)και αυτή είναι η κριτική μου.

 Υπόθεση:Ένα ζευγάρι, η Μητέρα κι Εκείνος ζει ήρεμο κι ευτυχισμένο στο απομονωμένο, τεράστιο σπίτι του μέχρι τη στιγμή που απρόσκλητοι και παράξενοι επισκέπτες, ένας άντρας και μια γυναίκα κάνουν αναπάντεχα την εμφάνισή τους και ο εφιάλτης ξεκινά… Το σπίτι αρχίζει να καταρρέει, σταγόνες αίματος εμφανίζονται και οι λέξεις «Δολοφόνε!» και «Τρελός» και η μητέρα αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πιστεύει για την αγάπη, την αφοσίωση και τη θυσία… και το τέλος πλησιάζει.
  
Για αρχή το τρέιλερ μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον. Μα ήταν πολύ περίεργο και έτσι δεν κατάλαβα πολλά. Αποφάσισα λοιπον να δω την ταινία.
Η αρχή δεν πρόδιδε τίποτα, από όσα θα επακολουθουσαν και άφησαν να φανεί σαν μια συνηθισμένη ταινία. Μα δεν ήταν, αφου καθ' όλη την διάρκεια δεν μάθαμε τίποτα για ονόματά,εποχή και το μέρος που διαδραματιστηκαν τα γεγονότα. Επίσης η πρωταγωνίστρια αισθάνεται περίεργα πράγματα,(ακούει μέσα από τους τοίχους του σπιτιού,μια καρδιά να πάλλεται).Η ταινία είναι διχασμένη αναμεσα στο υπερφυσικό και στο θρίλερ. Επίσης το σενάριο είχε πολλά κενά αφήνοντας πολλα αναπάντητα ερωτήματα.
                     Θεωρία:
 Όμως λένε ότι υπάρχει μια θεωρία όπου εξηγεί την πλοκή της ταινίας.Αυτη η θεωρία βασίζεται στην Χριστιανική διδασκαλία.Η πρωταγωνίστρια συμβολίζει την μητέρα γη αλλά και το ιδιο το σπίτι, αφου η ιδια έχει αναλάβει την φροντίδα του και του δίνει ζωη.Ο σύζυγος της,ενσαρκώνει τον Θεό,οπου αγαπα την γυναίκα του (οπως και ο θεος αγαπα την φύση),αλλά συμπονα και τους ξένους εισβολείς, ειναι ανεκτικός μαζί τους και εντελη προθυμος να τους συγχωρήσει  παρόλη την βάρβαρη συμπεριφορά τους. Το αδιάκριτο ζευγάρι αλλα και οι ολοένα και αυξανωμενοι επισκέπτες που καταφθανουν στο σπιτι και η ανηπακοή τους ως προς τους κανόνες των οικοδεσπότων συμβολίζει το προπατορικό αμαρτημα. Οι απροσμενοι επισκεπτες θαυμαζουν τον ποιητη, παρολα αυτα ομως προκαλούν πολλες υλικες ζημιές, Στην πραγματικότητα ομως ειναι ζημιές που τραυματιζουν ψυχικα και την ιδια την πρωταγωνίστρια. Οι επισκέπτες επικδυκνουν ασέβεια προς την "μητερα" οπως και ο σημερινος άνθρωπος επιδυκνυει ασέβεια στο φυσικό περιβαλλον. Ο ποιητης και η "μητερα" θα φέρουν στον κόσμο τον Μεσσια, Ο οποιος Τελικά σφαγιαζεται από τον Όχλο, γεγονός που θυμίζει την θυσία του Χριστού για την σωτηρία της ανθρωπότητας.
Η ταινία μέσω του θρησκευτικού στοιχείου προσπαθεί να τονίσει τις κυριαρχικες τάσεις του ανθρώπου που ειδιωκει να επιβληθεί στη φύση.

Σίγουρα πάντως είναι μια ταινία που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Ειναι φτιαγμένη για να βλέπεται και να συζητιέται τόσο από πλευρα υπόθεσης, αφού παρόλη την πολυπλοκότητα της προκαλεί στον θεατη ποικίλα συναισθήματα, οπως αγωνία, θυμό οργή, όσο και απο πλευρα ερμηνειας, καθώς δεν μπορει να μείνουν ασχολιαστες οι καταπληκτικες ερμηνείες της Jennifer Lawrence και του Javier Bardem.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις