ΤΟ ΘΑΥΜΑ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κριτική Βιβλίου: Το Θαύμα της Emma Donoghue





Περίληψη:


Μέσα του 19ου αιώνα. Σ' ένα μικρό ιρλανδικό χωριό, ένα εντεκάχρονο κορίτσι επιβιώνει επί μήνες χωρίς φαγητό. Θαύμα; Ιατρικό φαινόμενο; Ή μήπως θρασύτατη απάτη; Μια νοσοκόμα, εκπαιδευμένη στην Κριμαία πλάι στη Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ και περήφανη γι' αυτό, προσλαμβάνεται για να παρακολουθεί το παιδί. Περιηγητές συρρέουν για να το αγγίξουν. Ένας δημοσιογράφος φτάνει από το Δουβλίνο για να καλύψει το γεγονός. Όμως το παιδί σιγά σιγά φθίνει. Αναστατωμένη από το ενδεχόμενο του θανάτου του μικρού κοριτσιού, με μόνο της συμπαραστάτη τον δημοσιογράφο, η νοσοκόμα θα αντιστρατευτεί τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και τη θρησκευτική υστερία μιας ολόκληρης κοινότητας, και θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις ολέθριες συνέπειες ενός τρομερού μυστικού.
Συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, ολοζώντανο μυθιστόρημα εποχής και συνάμα φλογερή ερωτική ιστορία, το βιβλίο εξερευνά με ευαισθησία και τόλμη τη φύση της πίστης, της εμπιστοσύνης και της αγάπης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)




Κριτική:


Δεν υπάρχει βιβλίο που να με έχει διχάσει περισσότερο απο αυτό!

Για αρχή το βιβλίο ξεκινάει με το τοπίο της Ισλανδίας, όπου ενα μικρό χωριό καλύπτεται απο ενα πέπλο μυστηρίου.
Η γραφή της συγγραφέας ήταν πολύ ζωντανή και οι γνώσεις της για τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων τότε είναι συγκλονιστικός. 
 Μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων προβάλλουν οι κακουχίες, η ανέχεια, οι πολιτικές συνθήκες που οδήγησαν τον λαό στην εξαθλίωση, μα πρωτίστως η απόλυτη προσήλωση στις Γραφές και η κατά το δοκούν ερμηνεία των λόγων του Θεού.

Όμως στις πρώτες 180 σελίδες ήταν πολύ αργές και δεν έγινε κάτι το "συγκλονιστικό".Διαβάζαμε απλά τις σκέψεις της πρωταγωνίστριας η οποία ήταν αγενής και υπερβολική και αυτό με χάλασε παρα πολύ, γιατί οι επόμενες σελίδες ήταν πολύ καλύτερες.

Στις επόμενες σελίδες υπάρχουν παρα πολλές ανατροπές και σου κρατάει πραγματικά το ενδιαφέρον.     

Η γραφή της συγγραφέας ήταν συγκλονιστική, αφού το βιβλίο είναι ατμοσφαιρικό και παράλληλα καταφέρνει να σκιαγραφήσει άριστα τον χαρακτήρα ενός μικρού κοριτσιού.      
Συνολικά το συγκεκριμένο βιβλίο είχε μια καταπληκτική,ατμοσφαιρική γραφή.Όμως οι μισές σελίδες του βιβλίου ηταν εισαγωγικές,έτσι δεν μου κράτησαν το ενδιαφέρον.Χαίρομαι ομως που δεν το άφησα,γιατί οι επόμενες σελίδες με αποζημιώσαν!            

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις