"Τα Πλεονεκτήματα Του Να Είσαι Στο Περιθώριο" του Stephen Chbosky

 "Τα Πλεονεκτήματα Του Να Είσαι Στο Περιθώριο" του Stephen Chbosky,απο τις Εκδόσεις Τόπος











Ευχαριστώ πολύ τις Εκδόσεις Τόπος που όχι μόνο δέχθηκαν να εκδώσουν το βιβλίο,αλλά και μου έδωσαν την ευκαιρία να το διαβάσω,καθώς και την Ελένη Δριμή,την Άρτεμις Λόη,Την Μαρίνα Τουλγαρίδου και τον Θάνο Μοσχούδη που βοήθησαν στην επιμέλεια και μετάφραση του βιβλίου.



         Περίληψη απο το οπισθόφυλλο:

Πώς είναι να τον αλλόκοτο, αχαρτογράφητο κόσμο του λυκείου; Τότε που δίνεις το πρώτο σου φιλί και βγαίνεις το πρώτο σου ραντεβού; Που τη μια στιγμή αισθάνεσαι ότι έχεις κατακτήσει τον κόσμο και την άλλη δεν έχεις όρεξη για κανέναν;
Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή του Τσάρλι, ενός ντροπαλού έφηβου, που ξεκινάει τα λύκειο στα προάστια του Πίτσμπουργκ. Η αποξένωση, η έννοια της φιλίας, η εικόνα του σώματος, η ψυχική υγεία, τα ναρκωτικά, η σεξουαλική ταυτότητα, η σεξουαλική παρενόχληση και πολλά ακόμη ζητήματα απασχολούν τον Τσάρλι και την παρέα του σε ένα καλτ πλέον βιβλίο για τις άγριες, αδυσώπητες μέρες που οδηγούν στην πολυπόθητη «ενηλικίωση».
"Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο" έχουν μεταφραστεί σε 30 και πλέον γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 7.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Όταν εκδόθηκαν το 1999 παρέμειναν για 71 συνεχείς εβδομάδες στο Τοπ 10 της λίστας ευπώλητων των The New York Times. Το 2012 κυκλοφόρησε η ομώνυμη ταινία που σημείωσε επίσης, μεγάλη επιτυχία, ενώ το βιβλίο εντάχθηκε στην ύλη της λογοτεχνίας του δημόσιου λυκείου στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα μεταφράστηκε από την Ελένη Δριμή όταν ήταν 15 ετών και κυκλοφορεί για πρώτη φορά.
Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται με τον ομορφότερο και πλέον ρεαλιστικό τρόπο την εφηβεία, σε βοηθάει να ανακαλύψεις τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που σε απασχολούν, κατανοεί τους φόβους και τις ανησυχίες σου. Αυτή είναι και η αιτία της μετάφρασης: μια τόσο όμορφη ιστορία είναι θλιβερό να μένει αδιάβαστη από κάποιους ανθρώπους, επειδή απλώς γράφτηκε σε μια ξένη γλώσσα. (Από το Σημείωμα της μεταφράστριας).





Το εξώφυλλο της κινηματογραφικής μεταφοράς.


Προσωπική Άποψη:


"Τα Πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο" είναι ένα βιβλίο που μου προκάλεσε πολλά συναισθήματα και για αυτό μου είναι δύσκολο να αρχίσω αυτή την κριτική.

Για αρχή,το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απο τα πιο ρεαλιστικά που έχω διαβάσει,εν μέρει γιατί μιλάει για πολλά θέματα,όπως το άγχος,την σεξουαλική παρενόχληση,τα ναρκωτικά κ.α.Έτσι,είμαι σίγουρος ότι όλοι οι αναγνώστες θα ταυτιστούν με τους χαρακτήρες σε κάποιο σημείο του βιβλίου.

Έπειτα,ο Steven Chbosky έκανε πολύ καλή δουλειά στην σκιαγράφιση των χαρακτήρων,καθώς παρόλο που παίρνουν χαζές επιλογές αρκετές φορές,παραμένουν έφηβοι και οι αναγνώστες μπορούν εύκολα να καταλάβουν τα κίνητρα τους.Προσωπικά,πιο ενδιαφέρον μου φάνηκε ο Charlie αλλά και η Sam,γιατί ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστοι και λάτρευα το πως αποδέχθηκαν τον Charlie.

Αξίζει να αναφέρω ότι όλο το βιβλίο είναι γραμμένο στην μορφή γράμματος.Με αποτέλεσμα τα κεφάλαια να είναι μικρά και η ιστορία να κυλάει γρήγορα.Έτσι,κατέληξα να το διαβάσω όλο σε μια μέρα κάτι που πραγματικά κάνω σπάνια! Σε αυτό συνέβαλε βέβαια και η γραφή του συγγραφέα -την οποία λάτρεψα- γιατί οι διάλογοι και οι περιγραφές ήταν τόσο ζωντανές.



Στα θετικά του βιβλίου είναι και οι υπέροχες ατάκες.


Παρόλα αυτά,υπήρχαν μερικά πράγματα που με ενόχλησαν.Πιο συγκεκριμένα,όπως ανέφερα παραπάνω το βιβλίο μιλάει για πολλά θέματα.Ο συγγραφέα καταφέρνει  να εμβαθύνει σε αρκετά από αυτά και να τα διαχειριστεί με ωραίο τρόπο,για παράδειγμα το βιβλίο διαχειρίζεται πολύ καλά το θέμα της σεξουαλικού ταυτότητας παρόλο που γράφτηκε τέλη του '90.
  Αντίθετα όμως περνάει αρκετά επιφανειακά κάποια άλλα,κάτι που με ξένισε άλλα πάλι δεν μου χάλασε την "εικόνα" που είχα για το βιβλίο.

Συνολικά, το βιβλίο "Τα Πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο" είναι ένα από τα καλύτερα εφηβικά βιβλία που έχω διαβάσει.Είναι ρεαλιστικό,γρήγορο αλλά και συνάμα καλογραμμένο.Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι πρέπει να το διαβάσουν όλοι!




Honourable Mention: 

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2012 με πρωταγωνιστές τους εξής: Logan German,Emma Watson,Ezra Miller και Nina Dobrev. Σεναριογράφος ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας,κάνοντας  το βιβλίο μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις