Φρανκενστάιν της Μαίρη Σέλλεϋ

 Κριτική βιβλίου:Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλλεϋ,απο τις εκδόσεις Κάκτος






Περίληψη απο το οπισθόφυλλο:  


Το περιστατικό στο οποίο βασίζεται αυτό το μυθιστόρημα δεν θεωρείται αδύνατο από τον δρ Δαρβίνο και μερικούς άλλους Γερμανούς φυσιολόγους. Ας μη φανταστή κανείς ότι αποδίδω έστω και την ελάχιστη πίστη σε μια τέτοια φαντασίωση. Ωστόσο, με το να δεχτώ τη φαντασίωση αυτή ως βάση ενός μυθιστορήματος, δεν νομίζω ότι απλώς ύφανα μια σειρά από υπερφυσικές, τρομαχτικές εικόνες. Το περιστατικό, από το οποίο ξεκινάει όλο το ενδιαφέρον της ιστορίας αυτής, είναι απαλλαγμένο από τα μειονεκτήματα μιας απλής διήγησης με φαντάσματα και μαγείες. Το επέβαλε το καινοφανές των καταστάσεων που συνεπιφέρει και όσο και αν φαίνεται αδύνατο σαν φυσικό γεγονός, δίνει στη φαντασία την δυνατότητα να απεικονίση τα ανθρώπινα πάθη με περισσότερη κατανόηση και ελευθερία απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος τρόπος ή υπαρκτές καταστάσεις μπορούν να δώσουν. (...) (Από τον πρόλογο της έκδοσης).
 





Προσωπική Άποψη:

Το βιβλίο Φράνκενσταιν θεωρείται σίγουρα ένα απο τα πιο δημοφιλή βιβλία.Παρόλα αυτά,σήμερα το βιβλίο έχει λάβει αρκετά μέτριες κριτικές και αυτό συμβαίνει: εν μέρει γιατί οι εποχές αλλάζουν,αλλά και γιατί το βιβλίο συνεχώς διαφημίζεται ως "Ένα απο το πιο τρομακτικά βιβλία όλων των εποχών!!",ενώ στην πραγματικότητα είναι περισσότερο κοινωνικό.

Για αρχή,το βιβλίο αποτελείται απο μικρά κεφάλαια,ενώ η ιστορία έχει γρήγορη ροή.Με αποτέλεσμα,να μην κουράζει τον αναγνώστη.Βέβαια,αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιττές λεπτομέρειες στο βιβλίο και παρόλο που το βιβλίο είναι μόνο 250 σελίδες,θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μικρότερο.


Έπειτα,οι κύριο χαρακτήρες,όπως ο Βίκτορ είναι αρκετά καλογραμμένοι και ιδαίτερα ρεαλιστικοί.Πιστεύω ότι όλοι οι αναγνώστες θα μπορέσουν να ταυτιστούν μαζί του και να καταλάβουν γιατί πράττει έτσι.Αναμφίβολα ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας του βιβλίου είναι το τέρας,το οποίο εμφανίζεται πιο ανθρώπινο και συμπαθητικό απο ότι περίμενα.




Επιπρόσθετα δεν περίμενα ποτέ ότι το αγαπημένο μου στοιχείο απο το βιβλίο θα ήταν τα μηνύματα που περνούσε,καθώς σε όλο το βιβλίο κυριαρχεί το φαίνεσθαι εναντίον του είναι.Δηλαδή το τέρας μοιάζει σαν τέρας,όμως δεν έχει άσχημη συμπεριφορά.Παρόλα αυτά,η κοινωνία το έχει απομονώσει και θέλει ακόμα και να το σκοτώσει λόγω της εμφάνισης του.

Δεν θα μπορούσα και να μην αναφέρω τον αγώνα της συγγραφέας,Μαίρη Σέλλεϋ,ώστε να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο.Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να δείτε και την ταινία βασισμένη στην ζωή της με πρωταγωνίστρια την Elle Fanning.





Συνολικά,το βιβλίο "Φράνκενσταιν"της Μαίρη Σέλλευ κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Κάκτος.Παρόλο που σίγουρα δεν είναι κυριαρχεί ο τρόμος,τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει μαζί με την γρήγορη ιστορία το κάνουν ένα must read!

Συγχαρητήρια στην Marry Shelley,αλλά και στον μεταφραστή για την καταπληκτική δουλειά. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις