Κριτική Βιβλίου: Μόνο Αν Μυρίζει Αίμα του Stephen King, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

 




Περίληψη από το οπισθόφυλλο:

Οι άνθρωποι της δημοσιογραφίας έχουν ένα ρητό: "Μια είδηση θα γίνει θέμα μόνο αν μυρίζει αίμα" - και μια βόμβα στο Γυμνάσιο Άλμπερτ Μακρέντι είναι εγγυημένο ότι θα γίνει πρώτο θέμα σε κάθε έκτακτο δελτίο ειδήσεων. Έτσι αρχίζει το Μόνο αν μυρίζει αίμα, η αυτοτελής συνέχεια του best seller The Outsider (Ο ξένος), με κεντρική ηρωίδα την ασύγκριτη Χόλι Γκίμπνι στην πρώτη πρωταγωνιστική της υπόθεση.
Δίπλα στο Μόνο αν μυρίζει αίμα φιγουράρουν επάξια άλλα τρία υπέροχα, μακροσκελή διηγήματα αυτού του "απίστευτα πολυτάλαντου και ευέλικτου συγγραφέα" (κατά τους Sunday Times)·
Στο Τηλέφωνο του κυρίου Χάριγκαν, η φιλία ενός εφήβου και ενός ηλικιωμένου αποκτά μια απροσδόκητη μετά θάνατον τροπή, Η ζωή του Τσακ είναι η συγκινητική ανασκόπηση μιας ζωής που προβάλλεται από το τέλος προς την αρχή και, στον Αρουραίο, ένας συγγραφέας σε αδιέξοδο αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με τη σκοτεινή πλευρά της φιλοδοξίας.
Αυτές οι τέσσερις εκπληκτικές νουβέλες αποκαλύπτουν για μία ακόμα φορά το ασύλληπτο συγγραφικό εύρος του Κινγκ, καθώς και την ικανότητά του να ελίσσεται σε όλες τις λογοτεχνικές φόρμες, δημιουργώντας έργα γεμάτα χιούμορ, φρίκη και ασύγκριτη αγωνία. Επίσης, το σημείωμα του συγγραφέα μάς δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την πηγή έμπνευσης κάθε ιστορίας.





Προσωπική Άποψη:


Το βιβλίο 'Μόνο Αν Μυρίζει Αίμα' αποτελεί μια συλλογή 4 διηγημάτων,γεμάτες φρίκη,αγωνία, συγκίνησή και χιούμορ.

Η πρώτη ιστορία δεν είναι πρωτότυπη και σε αρκετούς πιθανόν να θυμήσει ένα επεισόδιο του 'The Twilight Zone'.Παρόλα αυτά,ο King προσθέτει την δική του πινελιά ,οι χαρακτήρες δεν είναι καλογραμμένοι,ενώ η ιστορία έχει αρκετές ανατροπές! Προσωπικά,η συγκεκριμένη ιστορία μου δημιούργησε έντονα συναισθήματα και αυτό είναι κάτι που λάτρεψα περισσότερο σε αυτήν.


Η δεύτερη ιστορία ήταν η λιγότερο αγαπημένη μου,για τους παρακάτω λόγους.Η ροή της  ιστορίας ήταν αρκετά αργά,ενώ το τέλος του μυστηρίου δεν με έπεισε καθόλου.Το μόνο θετικό ήταν το γεγονός ότι ήταν αρκετά ευκολοδιάβαστη.


Η τρίτη ιστορία συνδέεται με την τριλογία του κυρίου Mercedes,ενώ και με το βιβλίο The Outsider,το οποίο έχει επίσης μεταφραστεί από τις Κλειδάριθμος.Προσωπικά,είχα διαβάσει- σχεδόν-όλα τα προηγούμενα βιβλία,άρα μπορώ να πω ότι την απόλαυσα ιδιαίτερα.Η συγκεκριμένη ιστορία, διαφοροποιείται από τις άλλες,αφού αυτή έχει περισσότερα αστυνομικά στοιχεία.Υπάρχει επίσης πολύ σασπένς,ενώ η Holly,ο κεντρικός χαρακτήρας που εμφανίζεται και στα προηγούμενα βιβλία,παραμένει τολμηρή και ενδιαφέρον.


Τέλος,η τέταρτη ιστορία ήταν πιθανόν η αγαπημένη μου.Είμαι σίγουρος ότι οι φαν της 'Λάμψης' και του 'Κορακιού' θα την απολαύσουν ιδιαίτερα,καθώς είχε αρκετές ομοιότητες με αυτά τα έργα.Ακόμη,ήταν αναμφίβολα και η πιο ατμοσφαιρική,ενώ η σύνδεση με τις προηγούμενες ιστορίες ήταν πανέξυπνη.

Συνολικά,το βιβλίο 'Αν Μυρίσει Αίμα' είναι μια αρκετά αξιοπρεπείς συλλογή διηγημάτων τρόμου και μυστηρίου,η οποία μου προκάλεσε έντονα συναισθήματα.Παρόλο,που δεν μπήκε στα αγαπημένα μου του King,την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους φαν του...








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις