Κριτική βιβλίου: Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη του Ματ Χέϊγκ από τις εκδόσεις Ψυχογιός

 



Περίληψη από το οπισθόφυλλο:


«Ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο υπάρχει μια βιβλιοθήκη», είπε. «Και μέσα σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη, τα ράφια συνεχίζονται επ’ άπειρον. Κάθε βιβλίο σού δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσεις μιαν άλλη ζωή που θα μπορούσες να έχεις ζήσει. Να δεις πώς μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές… Θα είχες κάνει κάτι διαφορετικό, αν είχες την ευκαιρία να αναιρέσεις αυτά για τα οποία μετάνιωσες


Η ζωή της Νόρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τότε, την τελευταία μέρα της στη Γη, όταν σημαίνουν μεσάνυχτα, μεταφέρεται σε μια βιβλιοθήκη. Εκεί της δίνεται η δυνατότητα να αναιρέσει επιλογές και να απαλλαγεί από τις τύψεις της, δοκιμάζοντας όλες τις διαφορετικές ζωές που θα μπορούσε να είχε ζήσει.Το αγωνιώδες ερώτημα που προκύπτει όμως είναι: Αν έχεις άπειρες εναλλακτικές, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις;









Προσωπική Άποψη:



"Τα Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη" είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα περσινά βιβλία της ελληνικής βιβλιοφιλικής κοινότητας.Μάλιστα ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2020 μέσω του Goodreads.Έτσι, ήταν φυσιολογικό να έχει υψηλές προσδοκίες πριν την ανάγνωση του βιβλίου και χαίρομαι ιδιαίτερα αφού το βιβλίο παρόλα αυτά κατάφερε να τις ξεπεράσει !

Το βιβλίο πραγματεύεται ένα ιδιαίτερο θέμα, όπως είναι αυτό της αυτοκτονία,από την πρώτη κιόλας σελίδα,ενώ η ψυχική υγεία παίζει κύριο ρόλο στο βιβλίο.Παρόλα αυτά,ο συγγραφέας καταφέρνει να τα παρουσιάσει ρεαλιστικά και -τις περισσότερες φορές με ένα απόλυτα αισιοδόξο τρόπο.

Αξίζει να αναφερθεί και η πρωταγωνίστρια του βιβλίου Νόρα Σίντ,η οποία είναι ένα αρκετά καλογραμμένος χαρακτήρας με τον οποίο σίγουρα θα ταυτιστούν οι περισσότεροι αναγνώστες,καθώς και αυτή ονειρεύεται πως θα ήταν η ζωή της αν είχε πάρει διαφορετικές επιλογές.Σύντομα όμως θα της δωθεί η ευκαιρία μέσω της βιβλιοθήκης του μεσονυχτίου!

Η γραφή της ιστορίας είναι μεστή και η ροή είναι γρήγορη.Η αφήγηση είναι τρίτο πρόσωπο,ενώ η ιστορία είναι αρκετά πρότυπη και ατμοσφαιρική.

Ότι λάτρεψα περισσότερο στο βιβλίο όμως ήταν τα μηνύματα που περνούσε.Πιο συγκεκριμένα, η ιστορία δεν βασίζεται μόνο στην ιδέα ότι ένας αναγνώστης ζει εκατοντάδες ζωές και κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι,αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει ότι κάθε στιγμή της ζωής μας είναι σημαντική και πρέπει να την ζούμε στο έπακρο.





Συνολικά, το βιβλίο 'Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη' κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου και μπορώ με σιγουριά να πω ότι είναι ένα από τα βιβλία που με έχουν αγγίξει περισσότερο.Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε εφήβους και ενήλικες !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις