Κριτική βιβλίου: Αυτόχειρες από τις εκδόσεις Κέδρος

 





Περίληψη από το οπισθόφυλλο:

Οι «Αυτόχειρες» του Γκυ ντε Μωπασάν είναι πρόσωπα που κινούνται στο μεταίχμιο ανάμεσα στην παρισινή πραγματικότητα του 19ου αιώνα και στη δημιουργική φαντασία ενός συγγραφέα που, σε όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του, φλέρταρε με την ιδέα της αυτοκτονίας και την τρέλα. Φασματικά πρόσωπα που τα ωθεί άλλοτε η απελπισία και άλλοτε το πάθος, θυμίζουν εξπρεσιονιστικές προσωπογραφίες με το διεσταλμένο, ανεξιχνίαστο βλέμμα τους. Πότε ο έρωτας, πότε η εξαθλίωση, πότε ο πόλεμος, πότε τα οικογενειακά πάθη ή, ακόμη, η αχαλίνωτη συγγραφική φαντασία τα οδηγούν στην αναπόφευκτη μοίρα τους: στον ηθελημένο –και γι’ αυτό, τραγικότερο– θάνατο. Οδηγημένα από ένα ορατό και, μαζί, αόρατο χέρι, απαντούν στο πιο θεμελιώδες δίλημμα που θέτει η ύπαρξη: από τον παλλόμενο, θερμό παραλογισμό της ζωής, προτιμούν την παγερή βεβαιότητα του θανάτου. Διηγήματα-παραβολές, γραμμένα από τον σημαντικότερο, ίσως, Ευρωπαίο διηγηματογράφο.





Προσωπική Άποψη:

To βιβλίο 'Αυτόχειρες' αποτελείται από 6 διηγήματα με κεντρικό θέμα τον θάνατο και ειδικότερα την αυτοκτονία.

Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο στο βιβλίο ήταν το γεγονός ότι παρόλο που το βιβλίο είχε γραφτεί το 1886,η γραφή του ήταν αρκετά απλή και σύγχρονη,ενώ κάποια διηγήματα θα μπορούσαν σίγουρα να χαρακτηριστούν προφητικά.Όμως το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι σίγουρα οι χαρακτήρες του,οι οποίοι είναι καλογραμμένοι,αφού ο συγγραφέας καταφέρνει να διεισδύσει στην ψυχή τους και να αποδώσει με ακρίβεια τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους.Με αποτέλεσμα,ο αναγνώστης να μπορεί εύκολα να ταυτιστεί μαζί τους και να προβληματιστεί.Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι οι περισσότερες ιστορίες έχουν αρκετές ανατροπές,ενώ άλλες έχουν 'ξαφνικό' τέλος,που βασίζεται στην κρίση του κάθε αναγνώστη.

Παρόλα αυτά,το μόνο στοιχείο που με ενόχλησαν στο βιβλίο ήταν το γενικό μερικές ιστορίες είχαν ως μοναδικό σκοπό να σοκάρουν τον αναγνώστη,κάτι που μου φάνηκε ως αρκετά φθηνός τρόπος για να προκαλέσει κάποιου είδους συναισθήματα στον αναγνώστη.


Συνολικά,οι 'Αυτόχειρες' αποτελεί μια αξιόλογη συλλογή διηγημάτων που θα προβληματίσει τον αναγνώστη και σίγουρα δεν θα τον αφήσει αδιάφορο.Την προτείνω ανεπιφύλακτα αν είστε στην σωστή ψυχολογική κατάσταση για να διαβάσετε για το συγκεκριμένο θέμα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις