Κριτική βιβλίου:Crash του J.G.Ballard, από τις εκδόσεις Κέδρος

 




Περίληψη από το οπισθόφυλλο:

Ο αφηγητής της ιστορίας, ένας μυστήριος τύπος με το όνομα Μπάλαρντ, εμπλέκεται σε ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα: το αυτοκίνητό του συγκρούεται με ένα άλλο και ο Μπάλαρντ βλέπει τον οδηγό του οχήματος να ξεψυχάει μπροστά στα μάτια του. Αντί όμως αυτή η φοβερή εμπειρία να τον σοκάρει και να τον απελπίσει, τον βυθίζει σταδιακά σ’ έναν καινούργιο, ζοφερό, αλλά ιδιαίτερα θελκτικό κόσμο, τον κόσμο των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Συνοδοιπόρος του ο Ρόμπερτ Βον, επιστήμονας και πρώην τηλεοπτικός αστέρας, ένας άγγελος εξολοθρευτής των αυτοκινητόδρομων. Ο Βον έχει συγκεντρώσει γύρω του ένα πλήθος θυμάτων από τα διάφορα "πειράματά" του, ανθρώπους διαλυμένους από τις θηριωδίες στις οποίες επιδίδεται οδηγώντας ξέφρενα το αυτοκίνητό του, όμως η φιλοδοξία του δεν σταματάει εκεί. Το μεγάλο του όνειρο είναι να συμμετάσχει σ’ ένα μεγαλειώδες τρακάρισμα, που θα υπερβαίνει όλα τ’ άλλα, σε μια παράσταση χωρίς προηγούμενο...





Tο βιβλίο μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.




Προσωπική Άποψη:



Το 'Crash' είναι σίγουρα ένα από τα πιο διεστραμμένα βιβλία που έχω διαβάσει και για αυτό δεν θα το πρότεινα σε όλους τους αναγνώστες.Παρόλα αυτά,μπορώ με σιγουριά να πω ότι δεν μετανιώνω την ανάγνωση του.


Η ιστορία αφορά τον Μπάλαρντ,ο οποίος μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα εθίζεται σεξουαλικά με τα αυτοκίνητά και τα ατυχήματα.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν,δύσκολα μπορείς να μιλήσει κανείς για αυτό το βιβλίο,καθώς η πλοκή του είναι γεμάτη βίαιες περιγραφές και αρκετά λεπτομερείς σεξουαλικές σκηνές.Το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι σίγουρα η γραφή και ο τρόπος που σκιαγραφεί ο συγγραφέας τους χαρακτήρες.Επίσης,ο συγγραφέας καταφέρνει να προβλέψει αρκετά στοιχεία που αφορουν την σχέση της τεχνολογίας και του ανθρώπου, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν το γεγονός ότι το βιβλίο γράφτηκε το 1973!Αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός ότι το βιβλίο, εξετάζει διάφορα στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς,των οποίων η ανάλυση ήταν σίγουρα αρκετά ενδιαφέρουσα.

Παρόλα αυτά,το βιβλίο αρκετές φορές είναι δύσκολο στην κατανόηση και χρειάζεται αρκετό χρόνο ώστε να συνηθίσει κάποιος την γραφή του.
Για αυτό θα πρότεινα σίγουρα και μια δεύτερη ανάγνωση.

Το μόνο που με ενόχλησε στο βιβλίο ήταν η επανάληψη συγκεκριμένων γεγονότων,που με κούρασαν.

Συνολικά,το 'Crash' ήταν σίγουρα ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία που έχω διαβάσει.Η γραφή του είναι μοναδική και το κεντρικό θέμα της ιστορίας αρκετά πρότυπο.Σίγουρα υπήρχαν στοιχεία που με ενόχλησαν/αηδίασαν,αλλά δεν μετανιώνω την ανάγνωση του.Επίσης,όπως ανέφερα το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε συγκεκριμένους αναγνώστες, λόγω των γραφικών και βίαιων περιγραφών του !




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις