Κριτική βιβλίου:Μην Με Αφήσεις Ποτέ του Καζίνο Ισγικούρο

 



Περίληψη από το οπισθόφυλλο:

Η Κάθι, η Ρουθ και ο Τόμι μεγαλώνουν εσωτερικοί σ’ ένα απομονωμένο ίδρυμα στην αγγλική ύπαιθρο. Είναι ένα σχολείο με παράξενους, αυστηρούς κανόνες, όπου οι καθηγητές δεν παύουν στιγμή να υπενθυμίζουν στους μαθητές τους πόσο ξεχωριστοί είναι.
Αλλά αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι μια ασύλληπτα σκληρή αλήθεια - και μια ακόμη πιο σκληρή μοίρα που τους περιμένει στον έξω κόσμο. Οι τρόφιμοι του Χάιλσαμ βρίσκονται εκεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Για την ακρίβεια, έχουν φτιαχτεί γι’ αυτό τον σκοπό...











Προσωπική Άποψη:


Το βιβλίο 'Μην με Αφήσεις Ποτέ' διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό 1980,όπου 3 ορφανά θα προσπαθήσουν να αλλάξουν την μοίρα τους, χρησιμοποιώντας το μόνο όπλο που διαθέτουν-τον έρωτα.

Κεντρική αφηγήτρια του βιβλίου είναι Κάθυ Χ. , που είναι 31 ετών και απόφοιτη του Χέλσαμ η οποία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 θέλει να ξεκαθαρίσει το παρελθόν της και να αρχίσει μια νέα ζωή.Για αυτό αφηγείται την ιστορία της,η οποία είναι άκρως ατμοσφαιρική και σκοτεινή.

Η κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι πρωτότυπη,ενώ ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει το βιβλίο από τις πρώτες σελίδες.Η γραφή είναι αρκετά ιδιαίτερη και καταφέρνει με επιτυχία να μπλέξει την επιστημονική φαντασία και το δράμα.
Πιο συγκεκριμένα,ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το δυστοπικό υπόβαθρο για να μιλήσει για την ύπαρξη του ανθρώπου ή ακόμα και  για την συμπεριφορά του απέναντι σε μια καταπιεστική κοινωνία.Προσωπικά,βρήκα όλα αυτά τα ερωτήματα άκρως ενδιαφέρον και σίγουρα νομίζω ότι θα με προβληματίσουν για καιρό ακόμα.

Ακόμη,αξίζει να αναφέρω ότι όλοι οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και ρεαλιστικοί.Με αποτέλεσμα,να καταφέρνω να ταυτιστώ μαζί τους και να καταλάβω τις επιλογές τους που πήραν.Αυτό φυσικά είχε επίσης και ως αποτέλεσμα να με σοκάρει ( και να στεναχωρήσει) το -αναπάντεχο- τέλος του βιβλίου. 

Συνολικά,το βιβλίο 'Μην Με Αφήσεις Ποτέ' είναι ένα κοινωνικό βιβλίο με έντονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, που σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστο.Το προτείνω ανεπιφύλακτα!


*Το βιβλίο έχει μεταφερθεί και με επιτυχία στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Andrew Garfield και Keira Knightley και θεωρώ σίγουρα ως μια από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίου στην μεγάλη οθόνη.
Το trailer της ταινίας:





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις